21 Οκτ 2011

Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας (Δρέσδη, Γερμανία) / museum of military history by Daniel Libeskind

Military History Museum (Dresden, Germany)

  Το μουσείου στρατιωτικής ιστορίας της Γερμανίας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1897, αλλά το 1989 έπαψε να λειτουργεί με την δικαιολογία ότι σε ένα ενοποιημένο, πλέον, κράτος δεν έχει θέση ένα τέτοιο μουσείο.
  Το 2001 διοργανώθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από την κυβέρνηση της Γερμανίας, για την νέα επέκταση του μουσείου. Στόχος του διαγωνισμού ήταν να ανατραπεί η υπάρχουσα αντίληψη για το μουσείο και να επαναλειτουργήσει σε νέες βάσεις.
  Νικητής του διαγωνισμού ανακηρύχτηκε το γραφείο του Daniel Libeskind με την δυναμική του πρόταση για την νέα επέκταση του παλαιού κτηρίου.
© SDL

© SDL

© SDL

© Bitter Bredt
  Όπως βλέπουμε η 5όροφη κατασκευή των 14τόνων σιδήρου και μπετόν, σχίζει σαν ξυράφι το παλαιό κτήριο των 135 ετών σπάζοντας την αυστηρή του δομή και διακόπτοντας την απόλυτη συμμετρία του.

© Bitter Bredt
  Το αιχμηρό άκρο της επέμβασης δείχνει προς την περιοχή όπου είχαν γίνει βομβαρδισμοί κατά την περίοδο του πολέμου, ενώ από την αντίθετη πλευρά υπάρχει εξέδρα 30 μέτρων που έχει καταπληκτική θέα της σύγχρονης Δρέσδης. Αυτή η αντίθεση δημιουργεί έναν δραματικό χώρο προβληματισμού.

© Bitter Bredt
  Η διαφάνεια της επέκτασης αντιτίθεται στην αδιαφάνεια και ακαμψία της όψης του παλαιού κτηρίου. Το πρώτο αντανακλά τον ανοικτό χαρακτήρα της δημοκρατικής κοινωνίας, ενώ το δεύτερο αντιπροσωπεύει τη σοβαρότητα του αυταρχικού παρελθόντος.
  Η αντίθεση αυτών των δύο οπτικών δημιουργεί τον χαρακτήρα του Νέου Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας.

© Bitter Bredt Courtesy of Holzer Kobler Architekturen© Bitter Bredt Courtesy of Holzer Kobler Architekturen

© Bitter Bredt Courtesy of Holzer Kobler Architekturen

© Bitter Bredt Courtesy of Holzer Kobler Architekturen

© Bitter Bredt Courtesy of Holzer Kobler Architekturen


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου