10 Οκτ 2011

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΧΩΡΟ


Η εργασία έχει θέμα τον ανασχεδιασμό του σχολικού χώρου. Το κτίριο βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη και λειτουργεί ώς Γυμνάσιο και Λύκειο, έτσι ήταν το καταλληλότερο κέλυφος που θα μπορούσαμε να προτείνουμε την επέμβαση μας. 
 Ο σχεδιασμός των χώρων έγινε έχοντας εξετάσει το παρελθόν του κτιρίου, την ιστορία της περιοχής και του εκπαιδευτικού συστήματος, τη νέα υλικοτεχνική δομή και τις δυνατότητες εξέλιξης του σχολικού κτιρίου. Όλοι οι χώροι εντάσσονται στο παιδοκεντρικό σύστημα εκπαίδευσης που ακολουθείται. Έτσι εκτός από άρτια εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας και άνετους κοινόχρηστους χώρους, έχουν προβλεφθεί χώροι εκτόνωσης για τους μαθητές σε κάθε όροφο καθώς και ένας ιδιαίτερος χώρος για την μαθητική κοινότητα στο υπόγειο, που έχει άμεση επαφή με τον προαύλιο χώρο.
 Τα υλικά έχουν επιλεχθεί με προσοχή, αφού ο χώρος απευθύνεται σε παιδιά. Η επιλογή τους έγινε με κριτήρια αντοχής στην χρήση και στις συνθήκες που επικρατούν σε έναν τέτοιο χώρο, καθώς και με κριτήριο την συνολική αισθητική του οπτικού αποτελέσματος.
 Τέλος, έχει δοθεί έμφαση στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου έχει διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα με πλήρη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού, φύτευση του δώματος και διαθέσιμων κάθετων επιφανειών, καθώς και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην οροφή.

γενική άποψη κτιρίου

είσοδος

γραμματεία διεύθυνσης

γραφείο διεύθυνσης

αίθουσα εκδηλώσεων

χώρος ανταλλαγής βιβλίων

εστιατόριο

χώρος μαθητικής κοινότητας

γυμναστήριο

προαύλιος χώρος

διάδρομος ορόφων

χώρος χαλάρωσης

τυπική αίθουσα

αίθουσα Η/Υ

βιβλιοθήκη

νυκτερινή άποψη

κάτοψη ισογείου

κάτοψη υπογείου

κάτοψη Α’ και Β’ ορόφου

κάτοψη Γ’ ορόφου

Θέμα: TΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (πτυχιακή εργασία)
Περιοχή: Ν.Σμύρνη, Αθήνα
Μελετητές: TAF design. (Αρχοντάκη Αλίκη, Γιαννακόπουλος Φώτης, Ρούσσος Θεοφάνης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου