21 Απρ 2012

Η κομψότητα του μπετόν στον Κεραμεικό


 Σχεδιασμένο από τον Τάσο Σωτηρόπουλο των ISV Architects, αυτό το τετραώροφο οίκημα στην παλαιά βιομηχανική περιοχή του Κεραμεικού, μπορεί με την πρώτη ματιά να μοιάζει με τα υπόλοιπα κτίρια της γειτονιάς, ωστόσο, η πληθώρα των καινοτόμων χαρακτηριστικών του το διαφοροποιούν. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατοικία ενός διαπρεπούς αρχιτέκτονα και της οικογένειας του θα κατασκευαστεί με τα υψηλοτέρα πρότυπα και στον τομέα του σχεδιασμού και των δομικών υλικών.

 Το πρώτο μοναδικό χαρακτηριστικό που παρατηρούμε είναι η επένδυση από μπαμπού της πρόσοψης του κτιρίου που βλέπει στο δρόμο. Αυτό προσφέρει και ιδιωτικότητα στους χρήστες, αλλά και προστασία από τον ήλιο. Μπορούν να ανοίξουν κάποια τμήματα της πρόσοψης παρουσιάζοντας μια συνεχώς μεταβαλλόμενη άποψη του κτιρίου από το δρόμο. Η πίσω όψη είναι ανοιχτή μ προς τα έξω με την διαφάνεια να κυριαρχεί, εκμεταλλευόμενη την εκπληκτική θέα προς την Ακρόπολη.

 Πλησιάζοντας την είσοδο της κατοικίας, μας καλωσορίζει το υγρό στοιχείο στις πλευρές της διαδρομής προς την μεγάλη περιστρεφόμενη πόρτα. Εσωτερικά είναι ένας μεγάλος ενιαίος χώρος που περιλαμβάνει την κουζίνα, το καθιστικό και την τραπεζαρία. Μια κυκλική σκάλα οδηγεί στους πάνω ορόφους όπου βρίσκονται το γραφείο και το hamam, υπνοδωμάτια, ξενώνες και τέλος στον τελευταίο όροφο , ο οποίος απολαμβάνει ανεμπόδιστη θέα της Ακρόπολης, είναι το playroom και το γυμναστήριο. Ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό της κατοικίας είναι η τηλεόραση η οποία μετακινείται μέσα από ένα άνοιγμα που διαπερνά όλους τους ορόφους. Η βιομηχανική άποψη της περιοχής παρουσιάζεται μέσα από τις εμφανείς σωληνώσεις του εξαερισμού και από τα μεταλλικά φωτιστικά εποχής.

 Όλα έχουν σχεδιαστεί με απλότητα και λειτουργικότητα αλλά πάνω από όλα με ζεστασιά και άνεση που απαιτεί μία οικογενειακή κατοικία, Με άλλα λόγια, ένα Ελληνικό σπίτι.








photos: Erieta Attali, Costas Picadas/DLux Images
πηγή: www.delood.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου