16 Φεβ 2012

"Sweet Alchemy" by Stelios Parliaros στην Κηφισιά


 Οι Kois Associated Architects σχεδίασαν το ζαχαροπλαστείο Sweet Alchemy για τον γνωστό ζαχαροπλάστη Στέλιο Παρλιάρο. Το κατάστημα βρίσκεται στην Κηφισιά, στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Ο Στέλιος Παρλιάρος θεωρείται ο καλύτερος Patisserie στην Ελλάδα, συγγραφέας πολλών βιβλίων ζαχαροπλαστικής και παρουσιαστής επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής. Αλχημεία, μια έννοια που σχετίζεται με το σκοτεινό μυστήριο και το μυστικισμό που εφαρμόζεται σε εργαστήρια γεμάτα με ιδιόρρυθμες και αινιγματικές συσκευές, σπάνια αποστάγματα, κρύσταλλα και φίλτρα. Αυτές οι εικόνες ήταν η αφετηρία για την ανάπτυξη μια κεντρικής ιδέας από τον Στέλιο Κόη, η αναπαράσταση αυτής της ατμόσφαιρας σε μία σύγχρονη μορφή. Ο ίδιος μιλάει για αυτό το ενδιαφέρον project. 


"Ο χώρος χαρακτηρίζεται από τον υψηλό βαθμό διαφάνειας που χειριστήκαμε με τέτοιο τρόπο ώστε να διαχέεται το φώς και να φιλτράρεται η οπτική διείσδυση. Ο ρόλος του φωτός ελήφθη υπόψη και μελετήθηκε διεξοδικά από την αρχή με στόχο την δημιουργία μιας μοναδικής λύσης για την συγκεκριμένη περιοχή. Το φώς και η σκιά αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας δίνοντας στο χώρο μια μοναδική ατμόσφαιρα κάθε στιγμή. Η γαλήνη ακολουθείται από την ένταση και τη δραματικότητα. 
 Η χάλκινη διάτρητη επιδερμίδα της κύριας όψης δημιουργεί την εντύπωση μια κρύπτης θησαυρού, ενός χρυσού κλουβιού που περικλείει το πολύτιμο, το σπάνιο, την αμαρτία της απόλαυσης του απαγορευμένου καρπού. 



Η φιλοσοφία πίσω απο την επιλογή των υλικών ήταν εναρμονισμένη με την φιλοσοφία του πελάτη. Η επιλογή πρώτων υλών και όχι υποκατάστατων, σίδηρο, ορείχαλκο, χαλκό και ξύλο επιλέχθηκαν για τα φυσικά τους χαρακτηριστικά όπου απλά επεξεργάστηκαν, χωρίς όμως να αλλοιωθεί η όψη τους. 
 Στόχος μας δεν ήταν η πιστή αναπαράσταση ενός μυστηριακού περιβάλλοντος, αλλά η διαμόρφωση του πνεύματος, το "genius loci", της ατμόσφαιρας που θα διαποτιστεί το κενό και θα το μεταμορφώσει σε ένα πραγματικό χώρο με δικό του χαρακτήρα. Η αίσθηση του μυθικού, η μυστηριώδης ανακάλυψη και η μετάβαση σε μία άλλη πραγματικότητα ήταν τα χαρακτηριστικά του "Sweet Alchemy" του κ.Παρλιάρου και αυτά που θέλαμε να μεταφέρουμε στο νέο κατάστημα.









φωτογραφίες: studio paterakis
πηγή: www.delood.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου