24 Δεκ 2011

High Line Park, Νέα Υόρκη



Ένα πάρκο στο αέρα! Μπορεί να ακούγεται περίεργο ή αδύνατο, αλλά έγινε πραγματικότητα από την εταιρία James Corner Field Operations σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Diller Scofidio+Renfro.
 Η κατασκευή της εναέριας σιδηροδρομικής γραμμής (High Line) έγινε το 1930 στην περιοχή Meatpacking του Manhattan, ώστε να σταματήσουν τα ατυχήματα που προκαλούνταν από τους συρμούς που κινούνταν στην περιοχή. Μετά από 50 χρόνια (1980) η γραμμή αυτή εγκαταλείφθηκε και δεν άργησε η παρακμή και η φθορά. Το 2000 το θέμα της εγκατάλειψης της γραμμής High Line απαθανατίστηκε και αποτυπώθηκε σε ένα έργο του φωτογράφου Joel Sternfield, το οποίο κατάφερε να αφυπνίσει το ενδιαφέρον των πολιτών και της πολιτείας για την περιοχή.


Ακολούθησε η δημιουργία μιας οργάνωσης φίλων της High Line “Friends of the High Line” που στόχος της ήταν η προστασία και ανακατασκευή της γραμμής. Μετά από έναν διαγωνισμό, οι James Corner Field Operations και Diller Scofidio+Renfro ανέλαβαν τη δημιουργία αυτού του επίγειου παραδείσου.


Το μήκος της γραμμής έχει χωριστεί σε τρία μέρη, το πρώτο παραδόθηκε στις 8 Ιουνίου το 2009, το δεύτερο 7 Ιουνίου το 2011 και το τρίτο κομμάτι βρίσκεται υπό κατασκευή. 



Η κατασκευή του πάρκου είχε ως αποτέλεσμα την αναγέννηση της περιοχής, αφού από το 2009 περισσότερα από 30 projects έχουν κατασκευαστεί ή είναι υπό κατασκευή στην περιοχή. Παράδειγμα της οικοδομικής άνθησης είναι το ξενοδοχείο Standard Hotel που στέκει πάνω από το πάρκο σαν να είναι μέρος αυτού. Επίσης έχει παρατηρηθεί μείωση της εγκληματικότητας και αύξηση των επισκεπτών στην περιοχή.






Η ανακατασκευή αυτή θεωρείται επιτυχής και έχει πολλούς οπαδούς και υποψήφιους μιμητές σε όλο τον κόσμο. Σημειώνεται επίσης ότι το κόστος της κατεδάφισης θα ήταν πολλαπλάσιο του κόστους ανακατασκευής σε πάρκο.

πηγή: www.dezeen.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου