11 Ιουν 2012

Ζώντας σε 30 τετραγωνικά - H.ONE


Το υποκείμενο του σχεδιασμού μας δεν είναι ο ίδιος ο χώρος, αλλά ο χρήστης αυτού. Η κεντρική ιδέα της μελέτης είναι η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου με σαφείς λειτουργίες. Το δοθέν κέλυφος λειτούργησε σαν κιβώτιο όπου μέσα του τοποθετήσαμε τις απαιτούμενες λειτουργίες.



 Αρχικά το WC δημιούργησε τη βάση για το κρεβάτι το οποίο έχει περίοπτη θέση και γίνεται εύκολα προσβάσιμο με τη χρήση της σκάλας, τα σκαλοπάτια της οποίας ενσωματώνουν συρτάρια αποθήκευσης. Στη συνέχεια τοποθετήσαμε τον απαραίτητο αποθηκευτικό χώρο σε σημείο που δεν γεμίζει το χώρο και γίνεται ένα σύνολο με τα υπόλοιπα σταθερά στοιχεία. Τέλος, η κουζίνα ολοκλήρωσε την ομάδα των σταθερών στοιχείων, αφήνοντας τον υπόλοιπο χώρο ελεύθερο για την τοποθέτηση της τραπεζαρίας και του καθιστικού.
 
Τα έπιπλα που χρησιμοποιήθηκαν είναι απλά χωρίς πολύπλοκα κινητά μέρη που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του χρήστη. Η τραπεζαρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χώρος εργασίας ενός σύγχρονου σχεδιαστή, ενώ το καθιστικό, εκτός από χώρος ψυχαγωγίας και χαλάρωσης, μπορεί να λειτουργήσει και ως χώρος υποδοχής για τον επαγγελματία.
 Η τάση φυγής που θα δημιουργούσαν τα περιορισμένα τετραγωνικά στον χρήστη, εξαφανίζεται με την αφαίρεση της μίας πλευράς του κελύφους που επιτυγχάνει την ενοποίηση του εξωτερικού χώρου με τον εσωτερικό. Το άνοιγμα αυτό εκμεταλλεύεται πλήρως τον φυσικό φωτισμό και αερισμό του χώρου. Με την χρήση κινητών περσίδων πετυχαίνεται, λειτουργικά, η απαιτούμενη ιδιωτικότητα, και αισθητικά, ένα ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα.
 
Ο περιορισμένος χώρος μας έδωσε τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε κάθε τι περιττό και να κρατήσουμε την ουσία σε έναν (ONE) χώρο, χωρίς να τον κατακερματίσουμε και να διασπάσουμε την ουσία του σπιτιού (HOME) ως χώρου διαμονής και εξέλιξης του ανθρώπου.

Ζούμε μέσα στο σπίτι, δεν ζει το σπίτι μέσα από εμάς.







Κάτοψη Ισογείου

Κάτοψη Παταριού

Συμετοχή σε συνεργασία με τον Πετρά Ανδρέα στο διαγωνισμό «Αλλάζω αλλά ζω» που διοργάνωσε η Ένωση Διακοσμητών Κεντρικής Ελλάδος. 
Το έργο πέρασε στη Β' φάση των 15 καλύτερων προτάσεων. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό περισσότερες από 100 προτάσεις.

1 σχόλιο: