16 Νοε 2011

Εγκατάσταση με καθρέφτες


Τον περασμένο Οκτώβρη 20-23 του μήνα, όσοι βρέθηκαν στην πλατεία Vendome στο Παρίσι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μία πρωτότυπη εγκατάσταση του Arnaud Lapierre στα πλαίσια της FIAC 2011 (διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης) που έγινε σε συνεργασία με την αυτοκινητοβιομηχανία της AUDI.
Το "Ring" ("Δαχτυλίδι") ή "Mirror cube" ("Κυβικός καθρέφτης") είναι ένας κύλινδρος ύψους 4 μέτρων και διαμέτρου 5,5 μέτρων και αποτελείται απο κύβους εξολοκλήρου κατασκευασμένους από καθρέφτη.





 Ο ίδιος ο δημιουργός εξηγεί: "Το "Δαχτυλίδι" είναι μια εγκατάσταση που λαμβάνει υπόψιν της το αστικό τοπίο: το ρυθμό, τη ροή, την οργάνωση και την χωρική του ιεραρχία. Η εγκατάσταση δημιουργεί ένα οπτικό αποτέλεσμα το οποίο προέρχεται από την σύνδεση αυτών των αλληλεπιδράσεων, μέσω της εφαρμογής ενός οπτικού αποτελέσματος: την επανάληψη ενός κυβικού καθρέφτη ώστε να παραμορφώνεται η αντίληψη του τοπίου."


Η δυναμική αυτή εγκατάσταση αλλάζει τη σχέση του ατόμου με το χώρο σε δύο επίπεδα. Αρχικά δημιουργεί μια νέα εικόνα του αστικού τοπίου, αφού συνδέει σαν patchwork τις ασύνδετες αντικριστές πλευρές του περιβάλλοντος, που έχει τοποθετηθεί, δίνοντας στον θεατή μια νέα αντίληψη του χώρου και την ευκαιρία να ανακαλύψει εκ νέου το χώρο που ζει και κινείται. Σε δεύτερο επίπεδο, η εγκατάσταση προκαλεί τον θεατή να κινηθεί μέσα της, να γίνει κομμάτι αυτής. Εσωτερικά η εικόνα του ατόμου πολλαπλασιάζεται στο άπειρο και συγκρούεται με κάποιες ματιές προς το αστικό τοπίο. Δημιουργείται μια ρήξη μεταξύ χρόνου-χωρητικότητας και των αρχών που διέπουν το περιβάλλον. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την οικειοποίηση του νέου χώρου.






designer: Arnaud Lapierre
place: Vendome square, Paris
dimension: 5,5 x 4m
photos: Eric Mercier

πηγή: www.yatzer.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου