6 Ιαν 2013

Renzo Piano, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος


  Πριν μερικούς μήνες παρουσιάστηκαν απο τον Renzo Piano τα σχέδια της μελέτης για το κέντρο πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου στο Φαληρικό δέλτα, που θα φιλοξενήσει την εθνική βιβλιοθήκη και την εθνική λυρική σκηνή. Πέρα απο τις συζητήσεις σχετικά με την μορφολογία ή την υπερτοπική σημασία του έργου, θέματα τα οποία θεωρώ πως ήδη αναλύνοται σήμερα και θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον, θα ήθελα να εστιάσω σε ένα γνώρισμα του έργου, που με απασχολεί προσωπικά  τα τελευταία χρόνια ως μέρος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού: την 5η όψη.

  Ο Renzo Piano είναι ίσως ένας από τους λίγους αρχιτέκτονες που πειραματίζονται με την 5η όψη -το δώμα- με αρκετά επιτυχημένο τρόπο,ειδικά στα όψιμα κτήριά του. Αυτές του οι χειρονομίες δίνουν ζωή σε ένα τμήμα του κτηρίου που συνήθως προκαλεί αμηχανία στην σύνθεση και παραμένει ανεκμετάλλευτο. Πρόκεται για μια μορφολογική και λειτουργική αναζήτηση χωρίς μανιερισμούς και επαναλήψεις, μια προσπάθεια να απαντήσει στα συγκεκριμένα ζητήματα και να εκμεταλλευτεί τα επιμέρους χαρακτηριστικά που περιβάλλουν εναν τόπο, απο το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον στον προσανατολισμό και την φυσική /οπτική σύνδεση με τον αστικό ιστό.
  Αν μελετήσει κανείς τα πολλαπλά μουσεία που έχει υλοποιήσει, από το The Menil Collection το 1987 στο Houston του Τέξας μέχρι την επέκταση του Μουσείου Τέχνης του Σικάγο το 2009, θα παρατηρήσει μια συστηματική έρευνα και πειραματισμό για τον φυσικό φωτισμό και σκιασμό του εκάστοτε έργου μέσω του δώματος. Ίσως, το πλέον sui generis έργο του, είναι η Ακαδημία των επιστημών στο San Francisco (2008), όπου το δώμα καμπυλώνει, φυτεύεται και καλύπτεται από αυτοματοποιημένες καταπακτές φυσικού φωτισμού και εξαερισμού, δημιουργώντας ένα κτήριο που δεν χρειάζεται κλιματισμό. Θα μπορούσε να πει κανείς, πως τα χαρακτηριστικά που ανέφερα ακροθιγώς, επανεμφανίζονται με έναν πλέον ώριμο και ολοκληρωμένο τρόπο, στην βασική αρχιτεκτονική χειρονομία του κέντρου πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
  Και αυτό ήταν ίσως η έκπληξη της παρουσίασης:  το κτήριο της εθνικής λυρικής σκηνής και της εθνικής βιβλιοθήκης, που αρκετοί απο εμάς περιμέναμε με περιέργεια, είναι ένα μη-κτήριο. Ένα έργο που χαρακτηρίζεται απο την 5η όψη.  Ένας τόπος, όπως λέει και ο Renzo Piano. 
  Όταν ολοκληρωθεί, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα περιλαμβάνει τις νέες, πλήρως εξοπλισμένες και κατασκευασμένες με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος», έκτασης 170.000 τ.μ.

  Το έργο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», συνολικού ύψους περίπου €566 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο πολιτιστικό/εκπαιδευτικό έργο που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Με την ολοκλήρωσή του, το 2015, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραχωρηθεί προς χρήση στην ελληνική κοινωνία. Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και την αποκλειστική λειτουργία του ΚΠΙΣΝ. 

  Το Κράτος δωρίζει τη γη, το Ίδρυμα κτίζει το Κέντρο Πολιτισμού και ο Ελληνικός λαός θα απολαύσει το έργο. 

Χρονοδιάγραμμα του έργου:
  -Οκτώβριος 2006: Το Ίδρυμα ανακοινώνει την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
  -Ιούνιος 2007: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο για την υλοποίηση του έργου
  -Ιούλιος 2007: Έναρξη προκαταρκτικών διερευνήσεων 
  -Φεβρουάριος 2008: Επιλογή του αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building Workshop (RPBW) για τον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ
  -Απρίλιος 2008: Έναρξη προκαταρκτικής μελέτης
  -Ιούλιος 2008: Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και του αρχιτέκτονα με τον Πρωθυπουργό
  -Οκτώβριος 2008: Έναρξη της προμελέτης του έργου
  -Ιανουάριος 2009 O Renzo Piano παρουσιάζει την προμελέτη του έργου στον Πρωθυπουργό και το ελληνικό κοινό
  -Μάρτιος 2009: Υπογραφή της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο για την πραγματοποίηση του έργου
  -Ιούλιος 2009: Κύρωση της σύμβασης με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο
  -Ιούνιος 2011: Παρουσίαση των τελικών αρχιτεκτονικών σχεδίων του έργου στο ελληνικό κοινό
  -2011: Έναρξη κατασκευαστικών εργασιών
  -2015: Ολοκλήρωση κατασκευής του έργου και παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο


βασική ιδέα


τοπογραφικό

άποψη απο το κανάλι

γενική κατα μήκος τομή

τομή της βιβλιοθήκης και της αγοράς

άποψη απο το κανάλι

τομή του λυρικού θεάτρου

άποψη του λυρικού θεάτρου

άποψη του αναγνωστήριου

χώρος υποδοχής λυρικής σκηνής

άποψη της βιβλιοθήκης

άποψη της βιβλιοθήκης

κάτοψη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου